ZATVORI
1pxStaurikosaurus

Staurikosaurus je dinosaurus koji je živeo  u kasnom trijasu pre oko 225 miliona godina. Fosilni ostaci ovog dinosaurusa nađeni su u Južnoj Americi na tertoriji južnog Brazila. Bio je dugačak oko 2m, visine 80cm i težine oko 30kg.
 

Staurikosaurus je imao tanko izduženo telo sa veoma dugim i tankim repom koji je imao ulogu u održavanju ravnoteže tela. Na prednjim i zadnjim udovima imao je po pet prstiju, što je jedna primitivna osobina. Na vrhovima prstiju nalazile su se oštre, zakrivljene kandže.  Hodao je uspravno na dve noge. Zadnji udovi  bili su dugi tako da se pretpostavlja da je mogao veoma brzo da se kreće. Staurikosaurus je imao sitniju, izduženu glavu.                
                                                                  

Na osnovu građe zuba koji su bili mali,oštri i unazad povijeni, može se zaključiti da je bio mesožder. Donju vilicu je mogao da pomera napred,nazad, gore,dole i tako je mogao da žvaće plen.
 

Ovu osobinu imaju i drugi manji dinosaurusi koja se tokom više miliona godina gubi jer mnogo veći dinosaurusi nisu imali potrebu da tako sitne plen. Predstavnik ovog roda dinosaurusa je Staurikosaurus pricei, čiji je jedini i nepotpun fosil (veći deo kičme, noge i donja vilica) pronađen na jugu Brazila.                         
               

Sistematika:
Carstvo: Animalia
Razdeo: Chordata
Klasa: Sauropsida
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Rod: Staurikosaurus
Vrsta: S. pricei

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Staurikosaurus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Staurikosaurus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Staurikosaurus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Staurikosaurus004.jpg

dinosaurusi_-_slike-dinosaur-Staurikosaurus.jpg

Staurikosaurus_.jpgStaurikosaurus-dinosaurusi-trijas-zemlja-pangea1.jpg