ZATVORI
1pxEoraptor - najstariji dinosaurus

Eoraptor je jedan od najstarijih poznatih  dinosaurusa koji je ikad hodao Zemljom. Živeo je u kasnom trijasu pre oko 228 miliona godina.Fosilni ostaci ovog dinosaurusa  nađeni su na teritoriji  današnje severozapadne  Argentine u Južnoj Americi.                                                                                                               

Dužina ovog dinosaurusa bila je oko 1m, visina 30cm, a težina  oko 10kg. Imao je tanko, izduženo telo sa dugim repom. Kretao se uspravno na dve noge i mogao je veoma brzo da trči. Prednji udovi bili su upola manji od zadnjih udova i imali su  po pet prstiju.Prva tri prsta prednjih udova bila su duža od ostala dva i  imala su kandže. Imao je izduženu glavu sa oštrim, malim, unazad  zakrivljenim zubima.                          

Bio je predator i hranio se sitnijim kičmenjacima, koje je lovio u trku kandžama i zubima. Na osnovu zubne formule, usled prisustva i karnivornih i herbivornih tipova zuba, može se zaključiti da je mogao da jede i biljke. Predstavnik ovog roda dinosaurusa je Eoraptor lunensis, čiji je fosil potpuno očuvan nađen u Argentini zajedno sa fosilnim ostacima još jednog ranog dinosaurusa Hererasaurusa (Herrerasaurus). Pretpostavlja se da je Eoraptor bio čest plen ovom krupnijem i krvoločnijem dinosaurusu.                                                                                                                                                                      

Na osnovu karakteristika kao što su reckasti zubi, kratki gornji udovi koji su služili za hvatanje, šuplje kosti i izdužena, snažna lobanja, smatra se da je Eoraptor iako dosta sitan, predak kasnijih vrsta dinosaurusa koji su vladali našom planetom.                                                                                                                            


Sistematika:

Carstvo: Animalia

Tip: Chordata

Klasa: Sauropsida

Nadred: Dinosauria

Red: Saurischia

Podred: Theropoda

Rod: Eoraptor

Vrsta: E. lunensis

 

dinosaurusi-najmanji-dinosaurus-Eoraptor-4.jpg
 

dinosaurusi-najmanji-dinosaurus-Eoraptor-3.jpg
 

240_zemlja-Mezozoik--Triassic-Eoraptor.jpg