ZATVORI
1pxSyntarsus (megapnosaurus)

Syntarsus je dinosaurus koji je živeo u ranoj juri pre oko 200 miliona godina. Naseljavao je Južnu Afriku, SAD, Zimbabve i Kinu. Ovo kosmopolitsko rasprostranjenje pokazujuje da su se ovi dinosaurusi brzo širili i da su kontinenti  u doba Jure bili povezani u jedan veliki prakontinent.                                        

Dužina tela Syntarsusa je bila oko 3m, težina 30kg, a visina oko 1m. Imao je izduženu glavu sa malim, oštrim zubima (kod nekih vrsta postojala je kresta na vrhu glave), dug vrat i veoma dug i krut rep. Zadnji udovi bili su duži od prednjih udova. Hodao je uspravno na dve noge. Na udovima su imali po četiri prsta koji su na vrhovima imali duge kandže. Imao je šuplje kost, koje su smanjivale težinu njegovog tela. Dugi zadnji udovi  i šuplje kosti, pokazuju da je mogao veoma brzo da se kreće. Pretpostavlja se da je mogao da skakače i da pravi nagle pokrete, tako je uspevao da pobegne od većih grabljivaca.                                        

Bio je mesožder, hranio se sitnijim kičmenjacima (ribom i sitnijim reptilima). Lovio je u grupama, na to ukazuje nekoliko desetina fosilnih ostataka koji su nađeni zajedno na jednom mestu. Neki fosilizovani skeleti su bili krupniji i veći, a drugi manji i vitkiji, tako da se pretpostavlja da su jedni bili ženke, a drugi mužjaci (izražen polni dimorfizam).                                                                                                              


Sistematika:

Carstvo: Animalia
Tip: Chordata
Klasa: Sauropsida
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Rod: Syntarsis
Vrste: S.rhodesiensis i S.kayentakatae

 

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Syntarsus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Syntarsus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Syntarsus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Syntarsus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Syntarsus005.jpg