ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Deinonychus - Pernati dinosaurus slike

Deinonychus dinosaurus - Pernati dinosaurus sa kandžama u obliku srpa!

Deinonychus je dobio ime po složenici reči koja se prevodi kao "strašna kandža" usled srpaste kandže svojih prednjih nogu.

Deinonychus je bio dinosaur mesožder koji je živeo pre 115 miliona godina u istorijskom dobu razvoja plante Zemlje koji se naziva periodom rane Krede. Dobio je naziv po kandži poput srpa na drugom prstu svoje noge. Deinonychus je bio dug do 3,4 m, i tezinom do  73 kg. Imao je dugu izduženu glavu sa snažnim čeljustima u kojima je imao oko 60 oštrih zakrivljenih zuba. Kratak vrat deinonychusa nastavljao se dalje u mali i zdepast trup koji se završavao dugim repom jada se ktretao pomoću dva para nogu.

Prvi par nogu su mu bile tanje i kraće na kojima su se nalazila tri prsta. Prvi je  bio najkraći, a tadnji najmanji. Na zadnjim nogama Deinonychus je na trećem prstu imao kandžu poput srpa koju je koristio pri lovu. Čitavo telo ovog čudovišta bilo je prekriveno perijem, što ga svrstava u pretke ptica. Fosilni ostaci ovih dinosaurusa su pronađeni u centralnoj Aziji (Moglolija) i Severnoj Americi (Kanada i SAD).
 

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Deinonychus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Deinonychus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Deinonychus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Deinonychus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Deinonychus005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Deinonychus006.jpg