ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Dinosaurusi - Cryolophosaurus

Cryolophosaurus dinosaurus

Cryolophosaurus dinosaurus je dobio ime po složenici starogrče reči "polarni ćubasti gušter", po geografskom mestu svoga pronalaska na Antartiku.

Cryolophosaurus je dinosaurus koji je živeo u istorijskom razdoblju geološkog ravoja planete Zemlje, u periodu rane  jure, pre oko 190 miliona godina. Naseljavao je teritoriju današnjeg Antartika (Južni pol). Bio je mesožder.

U doba jure klima na Antartiku bila mnogo toplija nego danas, temperatura se nije spuštala ispod nule.                

Cryolophosaurusa svakako nije bio najveci dinosaurus ali je bio oko 7m dukačak, težine 550kg, a visine oko 3 m.

Cryolophosaurus je imao veliku zaobljenu glavu, velike čeljusti i po devet vekika zuba u gornjoj i donjoj vilici. Na vrhu temena glave, nalazila mu se ćuba kao neka vrsta čipkastog nabora ili nazubljene kreste. Njegov dug vrat se nastavljao u njegovo zdeasto telo koje se završavalo nebično dugim repom ovog praistorijskog guštera. Ova nema se kretala na svoje zadnje dve noge koje su mu se zavrpavale u stopalima od po pet prstiju na čijim vrhovima su se nalazile velike kandže. Za razliku od zadnjih nožnih udova, prednje  noge   Cryolophosaurus su mu bile mnogo kraće i tanje kada su se završavale sa tri para velikih prstiju koje su se produžavale sa tri ubojitih i oštrih kandži.

Pogledajte slike ovog dinosaurusa.

Najbolje slike dinosaurusa!

Autor: admin

Cryolophosaurus,dinosaurs,dinosaur_picture,Jurassic_period,carnivores-02-1.jpgCryolophosaurus,dinosaurs,dinosaur_picture,Jurassic_period,carnivores-00-1.jpgCryolophosaurus,dinosaurs,dinosaur_picture,Jurassic_period,carnivores-01-2.jpgCryolophosaurus,dinosaurs,dinosaur_picture,Jurassic_period,carnivores-00-2.jpgCryolophosaurus,dinosaurs,dinosaur_picture,Jurassic_period,carnivores-01-1.jpgPOVEZANI POSTOVI