ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Corythosaurus

Corythosaurus dinosaurus

Corythosaurus je dobio ime po starogrčkoj složenici imena koje se prevodi kao "gušter sa kacigom na glavi", po obliku svoje kreste na glavi koja je imala oblik vojničke kacige korintskih vojnika u dobu antičke Grčke.

Corythosaurus je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razdvoja planete Zemlje, u dobu rane krede, pre oko 76 do 74 miliona godina. Živeo je u šumama Severne Amerike. Njegovi fosilni ostaci su pronađeni u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je biljojed. Bio je dug od 9 do 10 m, visok 2m, a težak oko 5 tona.

Corythosaurus je imao malu glavu i kratke čeljusti u obliku kljuna ptica. Na temenu glave mu se nalazila neka vrsta nabora ili izraštaja sličnog nazubljenoj kresti. Ispod njegovog vrata mu se nelazila neka neka vrsta čipkastog nabora, kada je vrat ovog praistorijskog guštera prelazio u u nezgrapni trup ove životinje koji se završavao  njegovim nešto kraćim repom. Ova neman se kretala sa dva para svojih nogu na čijim stopalima su mu se nalazila četiri prsta koja su bila nauružana istim brojem kandži.  

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Corythosaurus005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Corythosaurus006.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Corythosaurus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Corythosaurus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Corythosaurus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Corythosaurus002.jpgPOVEZANI POSTOVI