ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Dinosaurusi-Compsognathus

Compsognathus dinosaurus

Compsognathus dinosaurus je dobio ime po satrogrčkoj složenici imena koja se prevodi kao "gušter elegantnih čeljusti".

Compsognathus je bio mali dinosaurus koji je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja planete Zemlje, u dobu kasne Jure, pre oko 150 miliona godina. Naseljavao je teritorije današnje zapadne Evrope. Njegovi fosilni ostaci su pronađeni na teritorijama današnje Nemačke i Francuske. Compsognathus je bio mesojed. Lovio je insekte i sitne guštere.

Compsognathus je bio dug do 1m, a težak do 3,5 kg. Svojim ukupnim izgledom, ova praistorijska životinjica nas veoma podseća na umanjene veličine današnjeg krokodila ili aligatora. Njegova glava mu je bila ravna, duga i uska kada je imala identičan oblik lobanje današnjeg krokodila. Njen uski vrat je prelazio u zdepasti trup ove životinje koji je prelazio u njen nešto duži rep. Compsognathus se kretao sa zadanja dva para svojih nogu koja su bila po veličini i obimu daleko veće od njegova dva para prednjih udova koja su se u visini stopala završavala sa tri prsta koja su se nastavljala sa tri velike ubojite kandže. Sa druge strane, prednje dve noge ove male praistorijske nemani su bila daleko manje i sitnije od zadnjih njenih nogu. Ona su se tokom evolucije pretvorile u njene svojevrsne "ruke" na čijim "šakama" su se nalazila tri velika prsta koja su bila nauružana sa tri svoje smrtonosne kandže. Njih je Compsognathus koristio u lovu na svoj plen, ali i u odbrani protiv svojih predatora. Kako su zadnji udovi Compsognathus bili razvijeni i veoma mišićavi, može se pretpostaviti da se njima ova mala zver brzo kretala u potrazi za hranom ili pri begstvu od progona drugih dinosaurusa mesoždera.

Slike dinosaurusa, dinosaurusi, vrste, nastanak dinosaurusa, najveca kolekcija slika!

Autor: admin

Dinosaurus---Dinosaur---Dinosaurio---Dinosaure---Compsognathus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Compsognathus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Compsognathus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Compsognathus003.gifDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Compsognathus005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Compsognathus006.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Compsognathus007.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Compsognathus008.jpg