ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Chasmosaurus

Chasmosaurus dinosaurus

Chasmosaurus je dobio ime po starogrčkoj složenici imena koja se prevodi kao "gušter šupljih otvorenih rogova", čiji se naziv odnosio na oblik njegovih rogova koji su imali oblik velikih ušnih školjki. 

Chasmosaurus je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja naše planete, krajem perioda krede, pre oko 76 do 70 miliona godina, krajem mezozoika, u doba gmizavaca. Chasmosaurus dinosaurus-je imao oblik današnjeg nosoroga, koji je bio 5-8 m dug i težak oko 3,5 tone.

Imao je malu i izduženu glavu sa tri kratka roga na prednjem delu glave. Jedan kratak, širok rog nalazio mu se iznad njuške i dva okrenuta prema očima. Vrat ove praistorijske životinje, koja je bila slična današnjem nosorogu, prelazio je u krupno i zdepasto telo Chasmosaurusa koje se završavalo njegovim nešto kratkim repom. Hodao je na sve četiri svoje noge koje su u visini njegovih stopala imale po tri kandže. Bio je biljojed. Fosili osatci ove životinje pronađeni u Kanadi.

Autor: admin

pictures,images-01.jpgpictures,images-04.jpgpictures,images-00.jpgpictures,images-05.jpgpictures,images-03.jpgpictures,images-06.jpg