ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Centrosaurus

Centrosaurus dinosaurus

Centrosaurus je dobio ime od starogrčke složenice imena koja se prevodi kao "gušter šiljatih rogova", koji se odnose na šiljate rogove ovog dinosaurusa.

Centrosaurusi su živeli u krdima tokom istorijskog perioda geološkog razvoja naše planete, u vreme kasnog perioda krede, pre oko 85 miliona godina.
Ovi dinosaurusi su imali veliku, njušku i  rog 46 cm dug. Lobanja je bila preko 1 m duga. Centrosaurus  je bio oko  6 m dug, 1,8 m visok, težak i do 3 tone.

Centrosaurus je  bio biljojed. Fosili pronadjeni u Kanadi.

Centrosaurus je imao poput nosoroga, malu glavu sa velikim rogom na vrhu njuške dok je na vrhu temena glave u visini ušiju imao dva para rogova sa koji su  na krajevima imali više malih kopljastih nabora. Mali vrat  Centrosaurusa prelazio je u njegovo veliko zdepasto telo koje se završavalo dugim repom ovog praistorijskog guštera. On se kretao na sve četiri svoje noge koje su se u visini njegovih stopala zavrpavale sa po četiri prsta nauružanih sa četiri velike kandže.     

Autor: admin

Centrosaurus,dinosaurs,cretaceous,plant-eater,pictures,images-00.jpgCentrosaurus,dinosaurs,cretaceous,plant-eater,pictures,images-01.gifCentrosaurus,dinosaurs,cretaceous,plant-eater,pictures,images-04.jpgCentrosaurus,dinosaurs,cretaceous,plant-eater,pictures,images-05.jpgCentrosaurus,dinosaurs,cretaceous,plant-eater,pictures,images-03.jpgCentrosaurus,dinosaurs,cretaceous,plant-eater,pictures,images-02.jpg