ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

leteci reptili

Cearadactylus - leteći reptili i gmizavci

Cearadactilus nije bio dinosaurus, već jedan veliki leteci gmizavac!

Cearadactylus je dobio ime po složenici grčke reči koja se prevodi kao "gušter zastarašujućih prstiju", koje je ovaj leteći gušter imao na svojim prednjim udovima koja su se nalazila na njegovim krilima. 

Živeo je pre 110 ili 100 miliona godina u istorijskom razdoblju planete Zemlje koji se naziva periodom rane Krede. Imao je dug, tanak kljun i do 57cm, ribe su mu bile  plen. Raspon krila mu je bio i do 5m, tezak je mogao biti i 14kg. Fosili pronadjeni u Brazilu, u Južnoj Americi. Fosil ovog letećeg gmizavca jasno pokazuje da je on imao dve duge vilice sa oštrim zubima.

Kada je Cearadactylus zagrizao svoj plen, ribu, njegovi zubi gornje i donje vilice su se precizno ulegali jedan do drugog čime je predator čvrsto držao u vilicama svoj ulovljen plen. Lobanja Cearadactylus je prelazila u krataj vrat koji se nastavljao u omanji trup koji se završavao dugim repom. Umesto nogu, Cearadactylus j imao dv velika krila čiji se rapon kretao i do 5,5m dužine.
 

Autor: admin

Dinosaurus---Dinosaur---Dinosaurio---Dinosaure---Cearadactylus005.jpg Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Cearadactylus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Cearadactylus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Cearadactylus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Cearadactylus004.jpg