ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Baryonyx - dinosaurusi slike

Dinosaurus Baryonyx -  teške kandže!

Baryonyx je dobio ime od grčke složenice reči koja s emože prevesti kao "gušter teške kandže", po svojim prednjim udovima svojih nogu - "ruku", koje su bile naružane sa po tri oštre kandže.

Dinosaurus Baryonyx je živeo u dobu u istorijskom razbolju razvoja planete Zemlje, u periodu rane krede, pre 125 miliona godina! Ova praistorijska životinja je bila duga oko 9 m i bila teška oko 2 tone. On je imao dugu i široku lobanju, velike čeljusti slične krokodilu u koma je imao 96 oštrih zubi. Lobanja ovog čudovišta se nastavljala u kratak i širok vrat koji je prealzio u njegov nezgrapan trup koji se završavao dugim repom ove životinje.

Ova neman se kretala sa dva para nogu, između kojih su njegove prednje noge bile kraće i sitnije od njegovih zadnjih nogu koje su bile mnogo krupnije i deblje od njegovih prednjih nožnih ekstremiteta. Uprkos zakržljalosti svojih prednjih nogu, Baryonix je bio poznat po tome što je ima na svakoj od svojih šapa po jednu kandžu dužine 30 cm. Ovim kandžama, ova životinja je koristila u lovu na ribe i manje druge morske životinje. Fosili ove praistorijskog čudovišta pronađeni su u zapadnoj Evropi u Engleskoj, i u južnoj Evropi u Španiji i Portugalu.    

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Baryonyx001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Baryonyx002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Baryonyx003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Baryonyx004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Baryonyx005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Baryonyx006.jpg