ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

dinosaurus- Ankylosaurus

Ankylosaurus dinosaurus

Ankylosaurus je dobio ime od starogrčke složenice reči koja se prevodi kao "zakrivljeni gušter" jer je glava ovog praistorijskog bila gotovo neprimetno spojena sa njegovim povijenim oklopnim trupom kada je ova životinja ličila nalik na današnju džinovsku kornjaču sa Galopagaosa, kada je umesto svoga neprobojnog kornjačinog okopa imala svoj tvrd i debeli koštani oklop koji ga je štitio od osatlih predatora.

Ankylosaurus je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja naše planete, u periodu kasne krede, pre oko 70 miliona godina. Naseljavao je Severnu i Južnu Ameriku. Njegovi fosilni osatci su pronađeni na teritoriji SAD-a, Kanade (Severana Amerika) i Bolivije (Južna Amerika).

Dužina tela Ankylosaurusa bila je oko 10m, visina 1,5m, a težina oko 4 tone. Telo, glava i rep bili su zaštićeni oklopom koga su činile koštane ovalne ploče. Sa bočne strane tela i repa nalazio se red bodlji. Rep je bio debeo i kratak i završavao se koštanom kvrgom koja je služila za odbranu. Kada bi zamahnuo repom Ankylosaurus je mogao da lomi kosti svim predatorima koji bi ga napali kao što je Tyrannosaurus rex. Čak su i oči bile zaštićene koštanim pločama. Jedini nezaštićeni deo tela bio je stomak. Imao je kratak vrat i široku lobanju. Noge su mu bile kratke sa pet prstiju. Zadnje noge bile su nešto duže od prednjih nogu. Kretao se četvoronožno.

Bio je biljojed. Hranio se papratima i drugim niskim rastinjem. Jedina nađena vrsta ovog roda dinosaurusa je Ankylosaurus magniventris.       

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Ankylosaurus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Ankylosaurus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Ankylosaurus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Ankylosaurus005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Ankylosaurus006.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Ankylosaurus007.jpgPOVEZANI POSTOVI