ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

leteci reptili

Ornithocheirus

Ime Ornithocheirus dinosaurus potiče od starogrčke složenice naziva koji se prevodi kao "ptičija ruka". Ovaj praistorijski leteći gušter je dobio ime po svojim prednjim udovima koji su svojim anatomskim izgledom posdećali na ptičija krila. Ova leteća neman je živela na obalama zapadne Evrope i Južne Amerike. Ornithocheirus je živeo u istorijskom periodu geološkog razvoja planete Zemlje, tokom perioda srednje Krede, pre od oko 100 do 95 miliona godina.

Ornithocheirus je kao leteća životinja imala raspon krila do 12m, dužina tela mu je bila 3,5 m, glava mi je bila diga 1,5, dok je ukupna masa ovog letećeg reptila iznosila 100 kg. Bio je mesožder.

Ornithocheirus je imao veliku, ravnu i dugu lobanju i kljun na čijim završetcima su mu se nalazila neka vrsta čipkastog nabora, sličnog nazubljenoj kresti. Negov nešto kraći vrat je prelazio u malo i nezgrapno telo ove praistorijske životinje koje se završavalo njegovim kratkim, jedva primetnim repom. Ornithocheirus je imao dva para svojih nogu. Prednji par njegovih nožnih udova su se razvile u vidu dva velika krila ovog letećeg reptila na čijim obodim delovima istih su se nalazile po dve zakržljale šake od po tri prsta ove leteće nemani. Njima je Ornithocheirusmogao da upravlja ravnotežom svojih krila i svog tela u letu. Sa druge strane, bliže repu ove paristorijske životinje, nalazila su se zadnje dve noge ovog letećeg čudovišta pomoću kojih se ono prizemljivalo na zemlju i njime se kretalo. Njegovi zadnji udovi su u visini svojih stopala imale po četiri prsta na kome su se nalazile po tri po četiri velike kandže.

Autor: admin

Ornithocheirus,flying_reptiles,cretaceous,carnivores,pictures,pic-04.gifOrnithocheirus,flying_reptiles,cretaceous,carnivores,pictures,pic-03.jpgOrnithocheirus,flying_reptiles,cretaceous,carnivores,pictures,pic-00.jpgOrnithocheirus,flying_reptiles,cretaceous,carnivores,pictures,pic-02.jpgOrnithocheirus,flying_reptiles,cretaceous,carnivores,pictures,pic-01.jpg


Tagovi:

POVEZANI POSTOVI