ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Saichania - ljupki dinosaurus patuljastog izgleda

Dinosaurus Saichania je dobio svoj svoj kineski naziv koji se prevodi kao "lep (gušter)", po ljupkom i dražesnom izgledu ove praistorijske životinje čiji su fosilni ostaci pronađeni u južnoj Mongoliji. Telo ovog malog dinosaurusa sastojao se od lobanje, vrata i leđa, oklopnog trupa, dva para nogu i omanjeg repa. Živeo je u šumama Azije pre oko 80 ili 70 miliona godina u periodu istorijskog razvoja naše planete koji se naziva kasna Kreda.

Oklopni deo njenog leđnog trupa bio je načičkan čitavim nizom kratkih i oštrih bodlja kojima se ova životinja branila od predatora. Dužina ove životinje je iznosila oko 6m, kada je težila od 2 do 3 tone. Ova životinja ljupkog izgleda živela je u krajevima sa suvom klimom.

Autor: admin

Saichania, dinosaurusi, slike dinosaurusa Rhamophorhynchus,_flying_reptiles,_Jurassic_Period,_pterosaurus,_carnivore-061.jpgRhamophorhynchus,_flying_reptiles,_Jurassic_Period,_pterosaurus,_carnivore-031.jpgRhamophorhynchus,_flying_reptiles,_Jurassic_Period,_pterosaurus,_carnivore-011.jpgRhamophorhynchus,_flying_reptiles,_Jurassic_Period,_pterosaurus,_carnivore-021.jpgRhamophorhynchus,_flying_reptiles,_Jurassic_Period,_pterosaurus,_carnivore-041.jpgRhamophorhynchus,_flying_reptiles,_Jurassic_Period,_pterosaurus,_carnivore-051.jpg