ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Zhenyuanlon – pernati dinosaurus

U julu ove godine,  na severoistoku Kine, otkriven je izuzetno ocuvan, skoro kompletan fosil pernatog dinosaurusa. Za ovog mesozdera dugog 1,8 metara, istrazivaci navode da je bio izuzetno brz trkac, da mu je telo bilo prekriveno perjem, kao i da je imao i krila ali navode da verovatno nije mogao da leti.

Ovaj dinosaurus je ziveo pre oko 125 miliona godina, tokom perioda krede i verovatno se radi o do sada najvecem krilatom dinosaurusu. Paleontolog Stiv Brusat sa Univerziteta u Edinburgu nazvao je ovaj primerak Zhenyuanlog suni, sto u prevodu znaci "pufnasta pernata pudla iz pakla". Asocijacija za ovaj naziv, naucniku je verovatno bila njegova celjust puna ostrih zuba. Ovaj britanski naucnik je takodje naveo da je ovaj dinosaurus zaista licio na pticu i najvise podseca na sadasnju curku ili emu ili cak na veliku kokosku.

Po svom obliku i sastavu, ovaj zaista veliki raptor je imao krila poput moderne ptice, primer orla ili lesinara ali koja mu nazalost nisu sluzila za letenje.

Brusat smatra da je Zhenyuanlog suni koristio krila radi sepurenja kako bi privukao zenku ili pak da su mu krila sluzila za sticenje jaja u gnezdu. Engleskom naucniku sva ova saznanja i ovakvo jedno otkrice pokrecu druga pitanja u vezi sa evolucijom krila: Kako i zasto su ona nastala?

Autor: admin

Zhenyuanlon , dinosaurusi,  pernati donosaurusi, svastojedi, Zhenyuanion,_dinosaurs,_feathered_dinosaurs,_omnivores-031.pngZhenyuanion,_dinosaurs,_feathered_dinosaurs,_omnivores-021.jpgZhenyuanion,-dinosaurs,-feathered-dinosaurs,-omnivores-011.jpg