ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

igračke

Dinosaurusi igračke - Triceratops (Safari Ltd)

Triceratops - najveći oklopljeni dinosaurus!

Triceratops je dobio ime po grčkoj složenici reči koja se prevodi kao "gušeter sa tri roga na licu".

Triceratops je bio najveći pripadnik oklopnih i pticokukih dinosaurusa. Bio je dugačak 9m i težak 7 tona. Živeo je pre oko 68 miliona godina, krajem istorijskog doba u razvoju naše planete koji se naziva periodom Krede. Nastanjivao je predele današnje Severne Amerke. Bio je biljojed. Gornja polovina njegove glave bila je zaštićena koštanom pločom iz koje su virila dva roga digačka više od 1m. Pri tom je imao još jedan nosni rog.

Telo triceratopsa se od lobanje produžavalo u veliki, teški i nezgrapan trup koji se odozdo na dole završavao sa dva para debelih nogu, dok se telo ovog čudovišta završavalo omanjim repom nauružanim bodljama. Prednji rogovi ovog dinosaurusa u predelu lobanje i bodlje na njegovom repu, ova životinja je koristila u samoosdbrani od ostalih predatora koji bi ga napali. Fosili ove životinje su pronađene u Severnoj Americi u Koloradu, u SAD. 

Autor: admin

triceratops-dinosaur_toy-dinosaurs-toys-best-triceratops02.jpg triceratops-dinosaur_toy-dinosaurs-toys-best-triceratops04.jpg triceratops-dinosaur_toy-dinosaurs-toys-best-triceratops01.jpg triceratops-dinosaur_toy-dinosaurs-toys-best-triceratops03.jpg