ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

igračke

Stegosaurusus najlepše igračke dinosaurusa!

Stegosaurusus najlepše igračke dinosaurusa!

Stegosaurusus je dobio ime po grčkoj složenici reči koja se prevodi kao "gušterov krov" usled velikog broja ogromnih izraštaja na leđima sličan nazubljenoj kresti. Kako je ona bila dugačka 9m, a visoko 2m, imao se utisak da ova praistorijska životinja na svojim leđima ima krov na leđima.

Stegosaurus su bili dinosaurusi koji živeli pre oko 145 miliona godina u istorijskom periodu razvoja planete Zemlje koja je obeležena dobom krajem jure. Kako su imali prepoznatljiv bodljičast rep, koristili su ga u odbrani od drugih predatora.

Bili su dugački oko 9m, a visoki oko 4m. Čitavo telo im je bilo prekriveno čitavim nizom trouglastih ljuskastih ploča.  Kako su one bile povezane sa krvotokom same životinje, Stegosaurus je mogao da menja boju svoga tela kako bi zaplašio predatora. Na repu su imali oštre boblje kojim su mogli zadavati smrtonosne ubode svojim predatorima.

U Portugalu su 2006. godine pronađeni njegovi fosilni ostaci što je značilo da su ove praistorijske životine žive i na područijima današnje Evrope.

Autor: admin

stegosaurus-dinosaur_toy-dinosaurs-toys-best-08.jpg stegosaurus-dinosaur_toy-dinosaurs-toys-best-09.jpg stegosaurus-dinosaur_toy-dinosaurs-toys-best-10.jpg