ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

igračke

Dinosaurusi igračke - Giganotosaurus

Giganotosaurus - najveći dinosaurus mesožder!

Giganotosaurus je dobio ime po grčkoj složenici reči koja se prevodi kao "gigantski južni gušter", usled ogromne veličine ovog titanskog guštera.

Giganotosaurus se ubraja u red najvećih dinosaurusa mesoždera. Živeo je pre 100 do 95 miliona godina u onom periodu istorijskog razvoja naše planete koji se naziva doba srednje Krede. Imao je dužinu između 12.2 i 13 m, i težinu od 6,5 do 13,3 tona, a visinu do 3,5 m. Živeo je u močvarama Južne Amerike. Bio je mesožder.

Hodao je na dve noge i imao mozak veličine jedne banane. Imao je široku i ravnu glavu, ogromne čeljusti duge 1,8 m sa zubima dugim 20 cm.  Kratki vrat Gigаnоtоsаurusa je prelazio u njegovo malo zdepasto telo koje se završavalo nešto dužim repom ove male nemani. Ovaj zmaj se kretao na svoje dve zadnje noge koje su imale po tri prsta svojih stopala na čijim krajevima su se nalazile po tri ubojite njegove kandže. Sa druge strane, prednji par njegovih nogu su bile male i kratke sa po tri kratke ubojite kandže na prstima njegovih svojevrsnih šaka. Fosilni ostaci ove praistorijske životinje pronađeni su Patagoniji, u južnoj Argentini, u Južnoj Americi.

Autor: admin

dinosaurusi igracke,mesožderi,Giganotosaurus,kreda giganotosaurus-dinosaur_toy-dinosaurs-toys-best-05.jpg