ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

igračke

Dilophosaurus - Dinosaurusi igračke

Dilophosaurus - dinosaurus sa krestom na glavi!

Dilophosaurus je dobio ime po grčkoj složemnici reči koja se prevodi "gušeter sa dve kreste na glavi". Živeo je pre oko 193 miliona godina u periodu rane Jure.

Dilophosaurus je bio dinosaurus koji je bio dug oko 6m i težak pola tone. Imao je široku i kratku lobanju, velike čeljusti, duge i tanke zube, kratak vrat, nezgrapnan trup, dva para nogu i dugi rep. Prednji udovi ove živoinje su bili nesrazmerno mali prema zadnjem paru debelih nogu pomoću kojih se ovaj dinosaurus kretao. Međutim, svojim prednjim udovima nauružanim kandžama, ovaj predator je hvato svoj plen kada ga je svoju žrtvu primicao čeljustima svojih usta.

Osnovna karakteristika ove životinje je bila kresta koja se nalazila na vrhu lobanje ovog dinosaurusa prema kojoj je ovo čudovište i dobilo svoje ime. Niko ne može sa pouzdanošću reći čemu je ova krsta služila ovoj životinji. Možda je krestu koristila prilikom udvaranja, jer su krste bile znatno veće kod mužijaka nego kod ženki. Fosilni ostaci ove životinje pronađeni su Severnoj Americi i Aziji.

Autor: admin