ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

igračke

Dinosaurusi igračke - Dimetrodon

Dimetrodon nije bio  dinosaurus, već jedna vrsta gmizavaca koja su živela pre doba dinosaurus.  Dimetrodon je dobio ime po strogrčkoj složenici imena koja se može prevesti kao "gušter sa dva reda zuba", po snažnim zubima u vilicama svoje čeljusti.

Dimetredon
je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja Zemlje,  tokom perioda Perma, pre oko 280 miliona godina. Nastanjivao je močvarna područija današnje Severne Amerike. Dostizao je dužinu i do 3 metra i bio težak između 28 i 250 kg. Bio je mesojed. Velikim kandžama i čeljustima sa oštrim, zubima je hvatao plen koji su uglavnom činili vodozemci.

Imao je veliku lobanju u velike i snažne čeljusti oštrih zuba i kratak vrat. Ovaj ogroman gušter je ličio na današnju iguanu. Ispod vrata je imao je imao neku vrstu nabora, a duž leđne strane, od glave do repa, imao je dug i visok izraštaj sličan nazubljenoj kresti. Njegov kratak vrat je prelazio u kratko i zdepasto telo ove praistorijske životinje koje se završavalo njenim dugim repom. 

Hodao je na četiri noge i dostizao velike brzine, imao je debelu kožu koja ga je štitila od sunca. Pretpostavlja se da je mogao da održava stalnu telesnu temperaturu pomoću kresta duž leđa. Većina fosila ovog čudovišta pronađeni su u jugozapadnim delovima Sjedinjenih Američkih Država u Teksasu i Oklahomi. 

Autor: admin

Dimetrodon, dinosaurusi igracke, mesojedi dimetrodon_-_dinosaur_toy-dinosaurs-toys-best-02.jpg dimetrodon_-_dinosaur_toy-dinosaurs-toys-best-06.jpg