ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

leteci reptili

Nyctosaurus - leteći gmizavci

Nyctosaurus - leteći gmizavci!

Prevod imena ovog letećeg gmizavca sa starogrčkog i latinskog jezika je "noćni gušter".
Ovaj leteći gušter je živeo u istorijskom periodu razvoja naše planete, tokom perioda pozne Krede, između 85 i 65 miliona godina. Nasatnjivao je obale Severne i Južne Amerike. Fosilni osatci ove praistorijske životinje pronađeni su u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova leteća životinja je po svom izgledu najviše podseća na svog srodnika Ptetranodona, koji je živeo u isto vreme kada i Nyctosaurus. Imao je duga krila od 1m do 2m i svojim oblikom nas podsećaju na krila današnjih morskih ptica, pa Nyctosaurusa možemo smatrati za njihovog praistorijskog pretka. Nyctosaurus je imao težinu od svega 1.86 kg poput svake veće ptice ili orla.

Ova leteća životinja, imala je dug kljun koji se nastavljao u malu lobanju koja je dosezala možda i do 1m svoje dužine, što je možda bila polovina ukupne veličine ove leteće nemani. Čeljusti kljuna Nyctosaurusa bile su duge i izrazito šiljaste poput dve spojene igle. Pored svega, ova praistorijska ptica je na glavi imala svoje dve karakteristične špicaste kreste nejednake dužine. Ove dve kreste ili  izrasline, izgledale su na lobanji Nyctosaurusa divovski u poređenju sa veličinom ostalog dela njegovog tela.
 

Autor: admin

flying_dinosaur-dinosaurs-_Nyctosaurus.jpg