ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

slike dinosaurusa

Psittacosaurus - dinosaurusi slike

Najlepše slike dinosaurusa - Psittacosaurus!

Dinosaurus Psittacosaurus je dobio ime od grčke složenice reči koja se prevodi kao "gušter  papagaj". Živeo je i istorijskom dobu razvoja neše planete, u razdoblju rane i srednje Jure, pre 123 ili 100 miliona godina! Fosilni ostaci ove životinje pronađeni su u Aziji, u Rusiji, Mongoliji, Kini i Tajlandu.

Ova mala praistorijska životinja je dostizala dužinu od 3 do 6m, dok je bila teška 20 kg. Ovaj mali dinosaurus sa svim odlikama guštera imao je kratku glavu sa zakrivljenim kljunom i male rogove na obrazima koji su mu poput kljova današnjih slonova služile u borbama sa drugim mužijacima za primat nad ženkama u doba parenja. Mala glava ovoe male životinje prelazila je u kratka vrat koji se dalje nastavljao u malo i zdepasto telo koje se naslanjalo na dva para njegovih nogu od kojih su mu prednje bile male i tanke, a zadnje krupne i snažne kojim se ova životinja kreatala. Njegov trup završavao velikim repom, na čijoj prednjoj strani se nalazila nazubljena kresta, pa je ličio na papagaja, što mu u prevodu i zanči ime.

Iako je često prikazan da gamiže na sve četiri noge, ova praistorijska zver je hodala na svoje dve zadnje noge.

Na taj način, po svom izgledu   Psittacosaurus više liči na današnju iguanu čiji je Psittacosaurus daleki predak! Današanja iguana nije ništa drugo nego džinovski gušter, dug 1.8m. Ispod vrata ima neku vrstu čipkastog nabora, a duž leđne strane, od glave do repa ima izrašataj sličan nazubljenoj kresti. Sličnosti između Psittacosaurusa i Iguane su očiglene. 

Autor: admin

Psittacosaurus_dnosaurusi_dinosaurs_slike_pics.jpgPOVEZANI POSTOVI