ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

slike dinosaurusa

Syntarsus - dinosaurusi

Dinosaurus Syntarsus (Meganosaurus).

Ime Sintarus, ovaj dinosaurus je dobio naziv od strogrčke reči Meganosaurus koja se može prevesti kao "veliki mrtvi gušter".

Ova praistorijska životinja je živela u istorijskom periodu geološkog razvoja naše planete, u dobu rane Jure pre oko 200 ili 180 miliona godina. Fosilni ostaci ove životinje su pronađeni u Africi i Severnoj Amerci. Ova neman je bila 6m duga i teška 75 kilograma. Bio je mesožder.

Meganosaurus je imao široku lobanju i duge i snažne čeljusti nauružane velikim brojem svojih zuba kakve možemo naći kod danšnjeg krokodila. Njegova glava se nastavljala u vrat srednje dužine koji se ulazio u dug i zdepast trup ove praistorijske životinje koji se završavao njenim dugim repom.

Ova životinja imala je dva para nogu kada se kretala uspravno svojim zadnjim nožnim ekstremitetima. Ona su bila po obimu i veličini daleko veća od njegovih prednjih nožnih udova koja su bila daleko manja i suženija. Na stopalima oba para nogu ovog dinosaurusa nalazila su se po tri prsta na čijim vrhovima su bile smeštene po tri velike kandže. Na osnovu analiza fosilnih ostataka ove životinje, ustanovljeno je da su njene zadnje noge bile vrlo mišićave i snaže, što će znači da je ovo stvorenje bilo osposobljeno da brzo trči za svojim plenom ili da beži od napada svojih predatora.
 

Autor: admin

dinosaur_images_-_Syntarsus.jpgPOVEZANI POSTOVI