ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Reptili

Lystrosaurus - gmizavci pre dinosaurusa

Lystrosaurus - reptili pre dinosaurusa!

Lystrosaurus nije dinosaurus, već jedna vrsta reptila koja je živela pre dinosaurusa. Dobio je ime od starogrčke složenice reči "gušter - lopata", usled svog malog i prčastog izgleda koji nas veoma podseća na lopatu. Živeo je u istorijskom razdoblju geološkog razvoja Zemlje, u doba Ranog Trijasa, pre 240 miliona godina.

Bio je dužine oko 3m, i težine od 100 do 200 kg. Bio je biljojed. Fosilni ostaci ove praistorijske životinje pronaženi su na Antartiku, u Indiji i južnoj Africi. Svojim ukupnom izgledom, ova životinja nas neodoljivo podesća na današnju domaću svinju ili divljeg vepra.

Lystrosaurus je imao malu i usku lobanju, kratku njušku umesto čeljusti u kojima nije imao zube, osim dva mala očnjaka koja su mu kod nekih primata nalazila u vrhu njuške. Dugi i široki obrazi Lystrosaurusa bili su prektiveni njegovim velikim ušima. Kratka lobanja ove praistorijske životinje kao da nije imala svoj vrat, pa se odmah nastavljala u zdepast trup ove male nemani koji se završavao njenim kratkim i debelim repom. Ovo malo stvorenje kretalo se sa dva para svojih kratkih nogu jednake dužine i širine. 

 

Autor: admin

pictures_of_dinosaurs-Lystrosaurus.jpg