ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

slike dinosaurusa

Gorgosaurus - dinosaurusi

Gorgosaurus dinosaurus!

Gorgosaurus dinosaurus je dobio naziv po starogrčkoj složenivi imena  "žestok gušter" što održava katrakter ovog praistorijskog predatora. Živeo je u istorijskom razdoblju geološkog razvoja naše planete, u doba kasne Krede pre oko 75 miliona godina. Fosilno ostaci ove životinje pronađeni su u Severnoj Americi. Bio je dug 30 m, a bio težak između 2 i 3 tone. Gregosaurus je bio mesožder.

Gregosaurus je bio džnovski gušter koji je imao veliku lobanju u odnosu na veličinu svoga tela. imao je veliki kljun i velike čeljusti u kome su se nalazilo trdeset velikih i oštrih zubi. Njegova lobanja se nastaljala u mali vrat koji mu je prelazio u ogromni trup ove nemani koje se završavalo njegovim velikim repom. Ovaj dinosaurus se uspravno kretao na svoje dve zadnje noge koje su bile mnogo veće od njegovih prednjih nogu koje su bile tanke i nevelike. One su se na zadnjim nogama završavale stopalima na kojima su nalazila po po tri prsta, na čijim vrhovima su se nalazile po tri snažne i velike kandže. Međutim, na njegovim prednjim nogama nalazila su se samo po dva prsta koja su bila nauružana sa po dve velike kandže.

Na osnovu podrobne analize fosilskih ostataka zadnjih nogu ovog divovskog guštera, može se zaključiti da se ovaj gorostas među dinoaurusima mogao vrlo brzo kretati ili čak trčati za svojim plenom.      
 

Autor: admin

dinosaurs_pictures-_Gorgosaurus.jpgPOVEZANI POSTOVI