ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Tarbosaurus - zastaraščujući gušter dinosaurusi

Tarbosaurus dinosaurus!

Trabosaurus dinosaurus u prevodu sa starog-grčkog znači "zastarašujući gušter", mnogo govori o zastrašujućem igledu ovog praistorijskog predatora.

Ovaj dinosaurus je živeo na planeti Zemlji u istorijskom razdoblju geološkog razvoja Zemlje, u periodu kasne Krede, pre oko 70 miliona godina. Fosilni ostaci ove životnje pronađeni su u Aziji, u Mongoliji i u Severnoj Americi, u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ova neman je bila duga od 10 do 20 m i bila teška 15 tona.

Tarbosaurus je bio mesojed.
Ovaj džinovski gušter imao je veliku, široku i ravnu lobanju dugu 1,3 m i jake čeljusti u kojima su mu se nalazilo između 58 i 64 zuba dugih i oštrih zubi koja su bile 8,5 mm dužine. Njegova široka lobanja se produžavala njegovim nevelikim vratom u nezgrapnop telo ove praistoriske nemani koja se završavala njegovim neobično dugim repom. Ovaj dinosaurus imao je dva para nogu, ali se kretao na svoje dve zadnje noge koja je na svojvim stopalima imala po tri prsta koja su se završavala sa tri kandže. Njegovi prednji nožni udovi su za razliku od njegovih zadnjih nogu  bili mnogo manji sitniji, ali su se završavali kao i zadnje noge ovog titana sa tri po prsta  stopala koja su bila nauružana trima kandžama.   
 

Autor: admin

dinosaurs-dinosaurs_pictures-Tarbosaurus.jpg