ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Coelophysis - dinosaurusi

Coelophysis dinosaurus slike!

Coelophysis je dobio ime od starogrčke reči koja ima značenje "šuplji oblik ili šuplja forma", koja se odnosi na šurlji anatomski oblik njegovih kostiju i lobanje. Živeo je u istorijskom razdoblju geološkog razvoja planete Zemlje, u dobu kanog Trijaskog perioda, pre 203 ili 193 miliona godina. Njegovi fosilni ostaci su pronađeni u Severnoj Americi u jugozapadnim delovima Sjedinjenih Američkih Država. Bio je mesožder.

Coelophysis je bio dug 3m i bio težak između 15 i 20 kg. To je bio  mali dinosaurus koji je nas više podseća na sadašnjeg guštera.

Imao je malu, dugu i usku glavu, mali i tanak vrat koji je prelazio u njegovo usko i široko telo koje se zavšavalo njegovim dugim repom. Ova mala životinjica je mala dva para nožnih ekstremiteta. Zadnji par njegovih udova pomoću kojih se ova životinja kretala je bile su mišićavije i većeg i dužeg oblika od njegovih prednjih nogu. One su se završavale stopalima na kojima su se nalazila tri prsta sa ti velike kandže. Sa druge starne, prednji par nogu Coelophysisa, bile su daleko tanje i uže, i ovaj mali dinosaurus se njima koristio kao svojim rukama jer su se njegov prednji ekstremiteti završavali u vidu šake sa pet prstiju na čijim vrhovima su se nalazilo pet malih kandži.

Autor: admin

pictures_of_dinosaur-Coelophysis.jpgPOVEZANI POSTOVI