ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

vodeni gmizavci

Xiphactinus

Xiphactinus dinoaurus

Xiphactinus dinoaurus je dobio ime po strogrčkoj složenici koje se može prevesti kao "riba - mač", po izgledu tela ove praistorijske morske ribe koja je nas podseća na mač. Ova morska životinja je živela u istorijskom periodu geološkog razvoja planete Zemlje, u periodu kasne Krede, pre 90 ili 65 miliona godina. Njeno stanište se nalazilo u priobalnim vodama mora Severne Amerike. Njeni fosilni ostaci su pronađeni u Evropi, Severnoj Americi, Južnoj Americi i Austarliji.   

Xiphactinus dinoaurus je bila duga od 6 do čak 20 m i bila teška oko 500 kg. Bio je mesožder kada se hranio ribom i drugim sitnim morskim životinjama.

Xiphactinus dinoaurus je bila velika riba koja nas svojim izgledom podseća na delfina ili ajkulu. On je bio riba grabljivica, vetrenastog izgleda i šiljaste glave, kada su joj se ogromne čeljusti nalazile na njenom vrhu. Usled izdužene glave sa razapljenim čeljustima oštrih zuba, njena je glava joj je izgledala veća nego što je ona to bila. Grudna peraja su joj bila slobodna, a repno peraje nejednako. Njen gornji deo je bio veći i srpasto izvijen kada se mogao videti iznad površine mora, kao i veliko trouglasto leđno peraje. 

Xiphactinu je mogao da pliva brzo  i bez poteškoća menja dubine svog boravka u vodama mora jer nije imala riblji mehur.

Autor: admin

Xiphactinus,Cretaceous,fish,carnivores,pictures,images-04.jpgXiphactinus,Cretaceous,fish,carnivores,pictures,images-00.jpgXiphactinus,Cretaceous,fish,carnivores,pictures,images-02.jpgXiphactinus,Cretaceous,fish,carnivores,pictures,images-03.jpgPOVEZANI POSTOVI