ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Velociraptor

Velociraptor dinosaurus

Velociraptor je dobio ime po starogrčkoj složenici imena koja se prevodi kao "gušter iznenadni napadač", jer je važio za brzog i spretnog predatora koji je svoj plen brzo i spretno lovio.

Velociraptor je živeou u istorijskom periodu geološkog razvoja naše planete, tokom kasne Krede između 85 i 80 milion godina. Fosilni ostaci ove praistorijske životinje su pronađeni u centralnoj Aziji.

Bio je dvonožni grabljivac sa perjem, dugim ukrućenim repom i velikom kandžom na drugom prstu noge, za koju se smatra da je služila kao pomoć prilikom lova. Velociraptor je imao  dugu i nisku lobanju sa uzdignutom njuškom, sličnu izgledu glave današnjeg aligatora ili krokodila. Dužina mu je bila oko 2m, visina do 0,5m i tezina do 15kg. Kretao se na svoje dve zadnje noge na čijim stopalima je imao po tri prsta na kojima se nalazilo tri duge kandže. Prednji par njegovih nožnih udova, Velociraptor je koristio kao svoje svojevrsne ruke koje su bočnom delu bile prekrivene petijem i paperijem koje nas podsećaju na ptičija krila.


 

Autor: admin

Velociraptor,dinosaurs,Cretaceous,carnivore-00.jpgVelociraptor,dinosaurs,Cretaceous,carnivore-01.jpgVelociraptor,dinosaurs,Cretaceous,carnivore-05.jpgVelociraptor,dinosaurs,Cretaceous,carnivore-02.jpgVelociraptor,dinosaurs,Cretaceous,carnivore-04.jpgVelociraptor,dinosaurs,Cretaceous,carnivore-03.jpgPOVEZANI POSTOVI