ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

vodeni gmizavci

Tylosaurus - vodeni gmizavci

Vodeni gmizavci - Tylosaurus!

Tylosaurus je dobio ime po grčkoj složenici koja se prevodi kao "dugme gušter", usled oblika šara na telu njegovih pronađenih fosila na kojima su jasno osikane šare koje nas podsećaju na oblike dugmadi.

Tilosaurus je veliki, grabljivi morski reptil! Boravio je u plitkom delu mora Severne Amerike. Živeo je pre 80-85 miliona godina u istorijkom dobu naše planete koji se nazivao periodom pozne Krede.

Dužina mu je bila oko 10m i tezina oko 7 tona. Tilosaurus je bio mesožder i najsmrtonosniji lovac drevnih mora kada je  bio spreman da ubije bilo koje morsko stvorenje koje bi mu preprečilo put, poput kornjaca, riba i drugi morskih gmizavca. Imao je široku i usku glavu, snažne čeljusti, kratak vrat, uzak trip, dva para peraja i dugačak, mišićav i vertikalno spljošten rep koji je koristio kao svojevrsno kormilo kako bi mogao da brzo pliva kroz vode mora i okeana. Fosili ove praistorijske životinje pronađeni su u Severnoj Americi.

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Tylosaurus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Tylosaurus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Tylosaurus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Tylosaurus005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Tylosaurus006.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Tylosaurus007.jpgPOVEZANI POSTOVI