ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Tuojiangosaurus

Tuojiangosaurus dinosaurus

Tuojiangosaurus dinosaurus je dobio ime po složenici starogrčke reči koja se prevodi kao "gušter reke Tuo", po mestu arheološkog lokaliteta gde su pronađeni fosilni ostaci ove praistorijske životinje, u provinciji Sečuan, u Kini. 

Tuojiangosaurus dinosaurus je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja naše planete, u periodu kasne Jure, između 160 i 150 miliona godina. Bio je dug oko 7 m i visok oko 2 m, sa pretpostavljenom težinom od oko 4 tone. Živeo je u šumovitim područijima  današnje centralne i istočne Azije. Bio je biljojed.

Lobanja mu je bila izrazito ravna i izdužena, a u prednjem delu čeljusti nije imao zube. Takođe je karakterističan veliki broj zuba u ostalom delu čeljusti. Oni su bili mali i otprilike trougaoni, pilagođeni ishrani biljem.

Ovaj džinovski gušter je bio nalik na današnju iguanu. Imao je maku glavu, male čeljusti  i mali vrat. On se dalje nastavljao u njegov teški i nezgrapni trup koji se završavao sa njegovim nešto kraćim repom. Duž leđne starne ovog titanskog guštera, od glave do repa, nalazio s eizraštaj sličan nazubljenoj kresti. Tuojiangosaurus  se kretao na četiri svoje noge, između koji su mu dve zadnje bile veće od prva dva nožda uda. Njegove noge su se završavale u predelu stopala sa po tri velika prsta koja su se završavala sa tri velike kandže slične kopitama. 
 

Autor: admin

Tuojiangosaurus,dinosaurs,jurassic,herbivorous-00.jpgTuojiangosaurus,dinosaurs,jurassic,herbivorous-04.jpgTuojiangosaurus,dinosaurs,jurassic,herbivorous-01.jpgTuojiangosaurus,dinosaurs,jurassic,herbivorous-02.jpgTuojiangosaurus,dinosaurs,jurassic,herbivorous-03.jpg