ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Therizinosaurus - slike dinosaura

Therizinosaurus je takozvani gušter sa kosom u obliku prstiju svojih prednjih nogu je bio u srodstvu sa velikim brojem teropodnih dinosaurusa.

Therizinosaurus je dobio ime po grškoj složenici reči koja se prevodi kao "gušter sa kosom". 

Therizinosaurus je živeo pre oko 70 miliona godina kda je živeo u istorijskom dobu razvitka naše planete koje nosi ime perioda kasne Krede.

Therizinosaurus je bio jedan od najvećih i posljednjih predstavnika jedinstvene grupe therizinosauria. Njegovi fosili po prvi su  otkriveni u Mongoliji i tad su se smatrali ostacima neke vrste kornjače. Do danas je pronađeno vrlo malo kostiju ove životinje, uključujući i ogromne kandje po kojima je ovaj dinosaurus i dobio svoj naziv.

Therizinosaurus je imao malu glavu na dugom vratu, dugačko i duboko telo, dva para nogu i dug rep. Therizinosaurus je bio dug 10 m, a težak 3 tone. Njegovi prednji udovi su bili dugački 2,5 m, dok se svojim zadnjim parom nogu ova troma i teška životinja kretala. Niko ne zna kako je ovaj dinosaurus tačno izgledao. Glavna njegova osdobina se sastojale u njegovim dugim kandžama. Njima su se ove životinje služile u kidanje lišća i grana sa krošnji drveća kojima su se ove životinje hranile. Fosilni ostaci ovih životinja pronađeni su u Aziji i Severnoj Amerci.

Autor: admin

Therizinosaurus,_dinosaurs,_Cretaceous,_plant-eaters-031.jpgTherizinosaurus,_dinosaurs,_Cretaceous,_plant-eaters-021.jpgTherizinosaurus,_dinosaurs,_Cretaceous,_plant-eaters-041.jpg