ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Pterosaur - Tapejara

Leteći dinosaurus - Tepejara dinosaurus.

Tapajera dinosaurus je dobio ime po starogrčkoj izvedenici reči koja se prevodi "Staro stvorenje". Naseljavao je ogromna geografska područija Južne Amerike. Ovaj leteći gušter je živeo u istorijskom dobu geološkog razvoja planete Zemlje, u dobu rane Krede između 120 i 100 miliona godina. Areheološka nalazišta fosila ove praistorijske životinje su pronađeni širom Južne Amerike.

Tapejara je imala dužinu od 80 cm i raspon krila do 3m i bila teška do 5kg.

Glava Tapijere je po obliku bila slična glavi morske Slonovske kornjače, na čijem temenu se nalazila njena zaobljena krsta, dužine 30 cm, sličnu onoj kakvu pronalazimo na glavi današnjeg petla. Snažni kljun ove praistorijske nemani omogućavao joj je da se hrani zrnvljem, ribom, insektima i školjkama. Njen kratak i uzak vrat je prelazio u njeno zdepasto telo koje se završavalo sa njena zadnja dva nožna uda, koja su se u visini njenih troprstih stopala bila nauružana sa tri velike kandže. Sa druge strane, prednji par nogu Tapijare se tokom njene evelucije razvio u dva snažna krila, pa su se sa obe strane njenih krila nalazio i par njenih zakržljalih "šaka" na kojima su se nalazile tri male kandže.  Na taj način, pomoću svojih zakržljalih prednjih udova, Tapejira je održavala ravnotežu svojih krila i tela u letu.

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_flying_Dinosaur_-_Pterosaur_-_Pterodactyls_-_Tapejara-01.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_flying_Dinosaur_-_Pterosaur_-_Pterodactyls_-_Tapejara-02.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_flying_Dinosaur_-_Pterosaur_-_Pterodactyls_-_Tapejara-03.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_flying_Dinosaur_-_Pterosaur_-_Pterodactyls_-_Tapejara-04.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_flying_Dinosaur_-_Pterosaur_-_Pterodactyls_-_Tapejara-05.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_flying_Dinosaur_-_Pterosaur_-_Pterodactyls_-_Tapejara-06.jpg