ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Stegosaurus - gušterov krov

Slike dinosaurusa - dinosaurs - Stegosaurus!

Stegosaurus je dobio ime po složenici grčke reči koja se prevodi kao "krov guštera", usled svojih velikih nazubljenih kresti na svom vratu koje su nas podsećale na kao kkav krov kuće.

Stegosaurusi su bili dinosaurusi koji živeli u istorijskom periodu razvoja planete Zemlje, krajem doba jure, pre oko 145 miliona godina. Kako su imali prepoznatljiv bodljičast rep, oni su i dobili svoje grčko ime Stegosaurus, što u prevodu znači "gušterov krov."

Bili su dugački oko 9m, a visoki oko 4m. Čitavo telo im je bilo prekriveno čitavim nizom trouglastih ljuskastih ploča.  Kako su one bile povezane sa krvotokom same životinje, Stegosaurus je mogao da menja boju svoga tela kako bi zaplašio predatora. Na repu su imali oštre boblje kojim su mogli zadavati smrtonosne ubode svojim predatorima.

U Portugalu su 2006. godine pronađeni njegovi fosilni ostaci što je značilo da su ove praistorijske životine žive i na područijima današnje Evrope.

Autor: admin

Dinosaurus---Dinosaur---Dinosaurio---Dinosaure---Stegosaurus006.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Stegosaurus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Stegosaurus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Stegosaurus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Stegosaurus005.jpg