ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Spinosaurus - dinosauri slke

Spinosaurus - najveći od svih dinosaurusa mesoždera!

Dobio je ime po grčkoj složenici reči koja se prevodi kao "gušter bodljikave kreste", po svom leđnom izraštaju, koji je bio sličan nazubljenoj kresti.

Spinosaurus je dinosaurus koji je živeo u današnjoj severnoj Africi u istorijskom razdoblju razvoja planete Zemlje, tokom perioda doba Krede od pre 106 do 94 miliona godina. On je bio najveći od svih dinoaurusa mesoždera. Bio je dug između 12.6 i 18 metara i bio težak između 7 i 20 tona. Lobanja ove praistorijskog čudovišta bila je uska i duga kao kod današnjih krokodila. Vrat ovog čudovišta bio je kratak, njen trup  titanskih razmera koji se završavao sa dve para nogu snažnih nogu na čijim stopalima su se nalazila četiri prsta sa kraktim kandžama.

Telo ove životinje završavalo se velikim perom. Prepoznative odlike ovog dinosaurusa su bile leđne bodlje koje su mu se nalazile u predelu kičme koje bile su najmanje duge 1.70 m. One su bile prekrivene kožom ove nemani. Spinosaurus je veovatno hodao na dve ali i na četiri noge. Bio je mesojed kada je jeo najčešće ribu kada je živeo u vodi kao i današnji krokodili. Fosilni ostaci ove životinje pronađeni su Severnoj Africi (u Egiptu i Maroku).

Najlepše slike dinosaurusa!
 

Autor: admin

dinosaurusi,teropodi,spinosaurus,kreda Spinosaurus,dinosaurs,water_dinosaur,aquatic_dinosaur,Cretaceous,carnivores-021.jpgSpinosaurus,dinosaurs,water_dinosaur,aquatic_dinosaur,Cretaceous,carnivores-031.jpgSpinosaurus,dinosaurs,water_dinosaur,aquatic_dinosaur,Cretaceous,carnivores-041.jpgSpinosaurus,dinosaurs,water_dinosaur,aquatic_dinosaur,Cretaceous,carnivores-011.jpg