ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Dinosarus Shuvuuia - ptica dinosaurus

Dinosarus Shuvuuia - ptica dinosaurus.

Dinosarus Shuvuuia je dobila ime po mongloskoj trarnskripciji pojma ptice.

Shuvuuia je dinosaurus-ptica, koja je živela pre oko 85 ili 75 miliona godina tokom tokom onog istorijskog doba u razvoju naše planete koji se naziva periodom kasne Krede. Shuvuuia se pri tom smatra jednim od najmanjih dinosaurusa. Shuvuuia imao kljun sa malim zubima, duge noge, prednje male i zadnje vlike ekstremitete i dug rep. Bila je veličine od 60 cm do 3m u zavisnošću od jedinke. Zadnji udovi su joj bili dugi, vitki sa kratkim prstima, što jasno ukazuje na sposobnost njenog trčanja. Međutim, prednji udovi su joj bili neobično kratki snažno garđeni. Shuvuuia je imala tri redukovana prst  na oba prednja udava.

Ovaj mali dinosaurus možda je svoje prednje udove koristio za otvaranje gnezda ptica kako bi se domogao njihovih jaja, kada ih je vadio pomoću svojih neobično pokretljivih čeljusti. Fosilni ostaci ove neobične životinje pronađeni su u pustinji Gobi, u Mongoliji, u sredinjoj Aziji.

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Shuvuuia001.gifDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Shuvuuia002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Shuvuuia003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Shuvuuia004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Shuvuuia005.jpg