ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

vodeni gmizavci

Rutiodon - vodeni gmizavci

Vodeni gmizavci slike i fotografije  - Rutiodon!

Rutiodon je vodeni reptil duzine od 4 - 8 m. Rutiodon je živeo u istorijskom razdoblju razvoja planete Zemlje, u dobu kasnog trijasa pre 225 miliona godina. Težio je između 100 i 200 kg.  Ovaj predak današnjih krokodila imao je dugu njušku, četiri kratke noge, i duge rep, izgledao je pomalo kao krokodil, ali je imao karakteristicne nozdrve blizu očiju, umesto na vrhu njuške.

Rutiodon je imao u svojim snažnim i uskim čeljustima prednje proširene zube što nas navodi na zaključak da je ovaj gmizavac hranio ribom i bio predator brojnih drugih životinja koja su živela na obalama reka ili mora.  Ovaj mesojed je izumro na kraju perioda trijasa.

Njegovi fosilni ostaci su pronađeni na severoistoku Sjedinjenih Američkih Država. Slike vodenih gmizavaca i dinosaurusa!
 

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Rutiodon001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Rutiodon002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Rutiodon003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Rutiodon004.gifDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Rutiodon005.jpgPOVEZANI POSTOVI