ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Psittacosaurus - slike dinosaurusa

Najlepše slike dinosaurusa - Psittacosaurus!

Dinosaurus Psittacosaurus -je dobio svoje ime po složenici reči koja se prevodi kao "gušter  papagaj".

Živeo je pre 123 ili 100 miliona godina u dobu istorijskoj razvoja planete Zemlje koji se naziva dobom rane i srednje Jure. Fosilni ostaci ove životinje pronađeni su u Aziji, u Rusiji, Mongoliji, Kini i Tajlandu.

Ova mala praistorijska životinja je dostizala dužinu od 1 do 2 m, dok je bila teška između 22 i 80 kg. Ovaj mali dinosaurus sa svim odlikama guštera imao je kratku glavu sa zakrivljenim kljunom i male rogove na obrazima koji su mu poput kljova današnjih slonova služile u borbama sa drugim mužijacima za primat nad ženkama u doba parenja. Mala glava ovog malog monstruma prelazila je u kratka vrat koji se dalje nastavljao u malo i zdepasto telo koje se naslanjalo na dva para njegovih nogu od kojih su mu prednje bile male i tanke, a zadnje krupne i snažne kojim se ova životinja kreatala. Njegov trup završavao velikim repom, na čijoj prednjoj strani se nalazila nazubljena kresta, pa je ličio na papagaja, što mu u prevodu i zanči ime. Na taj način, po svom izgledu Psittacosaurus više liči na današnju iguanu! Iako je često prikazan da gamiže na sve četiri noge, ova praistorijska zver je hodala na svoje dve zadnje noge.

Autor: admin

Psirracosaurus,_dinosaurs,_small_dinosaurs,_Jurassic_Period,_plant-eaters-051.jpgPsirracosaurus,_dinosaurs,_small_dinosaurs,_Jurassic_Period,_plant-eaters-021.jpgPsirracosaurus,_dinosaurs,_small_dinosaurs,_Jurassic_Period,_plant-eaters-031.jpgPsirracosaurus,_dinosaurs,_small_dinosaurs,_Jurassic_Period,_plant-eaters-041.jpg