ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

vodeni gmizavci

Pliosaurs - vodeni gmizavci

Pliosaurs - vodeni reptili i dinosaurusi slike!

Pliosaurs je dobio ime na osnovu grčke složenice reči koja se prevodi kao "više gušter" koji se odnosi na izgled ove praistorijske životinje, koja je kako joj i ime govori, više je ličila na gmizavca ili kakvog današnjeg krokodila nego na dinosaurusa.

Pliosaurs je grupa velikih morskih reptila koji su živeli  u onom istorijskom razdoblju razvoja naše planete koga nazivamo periodom Jure i Krede. Imali su kratke vratove, velike glave sa ogromnim čeljustima. Njihova veličina dostizala od 2 do 15 metara kada su u pitanju manji primerci vrsta ovih životinja, dok kada je reč o većim vrstama ovih reptila, njihova veličina se kretala od 13 do 18m.

Pliosaurusi su bili predatori velikih riba, ajkula i drugih morskih gmizavaca. Njihova aerodinamičan oblik tela sugeriše da su plivali i jeli pod vodom. Njihovi fosilni ostaci su nađeni u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi, Aziji i Australiji.
 


 

Autor: admin

Pliosaurus,water_reptiles,Jurassic_Period,carnivores-021.jpgPliosaurus,water_reptiles,Jurassic_Period,carnivores-041.jpgPliosaurus,water_reptiles,Jurassic_Period,carnivores-031.pngPOVEZANI POSTOVI