ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

vodeni gmizavci

Platecarpus - vodeni reptili, gmizavci

Vodeni Reptili slike - Platecarpus dinosaurus

Platecarpus je dobio ime po starogrčkoj složenici koja se može prevesti kao "gušter ravnog zgloba", jer je ovaj praistorijsi morski reptil imao dva para leđnih peraja koja su mu se nastavljala u vidu dva ravna globa šake koja je imala po pet prstiju.

Platecarpus je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja Zemlje, u periodu kasne Krede, pre 85 ili 80 miliona godina. Živeo je u okeanima i morima današnje Severne Amerike. Bio je dug 4,3 m i težak 1.500 kg. Bio je mesožder, hranio se ribom i drugim sitnim morskim životinjama.

Platecarpus je bio morski reptil koji je bio sličan današnjoj ajkuli. Imao je vretenasto telo i šilajtu glavu sa škržnim otvorima bez poklopca. Imao je skeket kostiju jednog reptila. Usled jako izdužene glave, ona im je izgledala velika, nauružana oštrim zubima koja su mu se nalazila u njegovim čeljustima. U donjem delu svoga tela imao je dva nejedankih para leđnih peraja koja su mu se nastavljala u vidu dva ravna globa šake koja je imala po pet prstiju. Telo mu se završavalo u vidu velikog trouglastog leđnog peraja.

Autor: admin

dinosaurusi,platecarpus,cretaceous,vodeni gmizavac,reptil,vodeni dinosaurus Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Platecarpus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Platecarpus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Platecarpus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Platecarpus005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Platecarpus006.jpgPOVEZANI POSTOVI