ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

leteci reptili

Peteinosaurus

Peteinosaurus dinosaurus

Peteinosaurus je dobio ime po starogrčkoj složenici imena koja se prevodi kao "krilati gušter", kada je prozvan po malim krilima kojima se u vazduhu kretalo ova praistorijska životinja.

Ova životinja je živela u istorijskom dobu geološkog razvoja Zemlje, u doba kasnog Trijasa, između 220 i 210 miliona godina. Imao je raspon krila oko 60 cm i težine između 80 i 125 gr. Živeo je na prostorima današnje zapadne Evrope. Hranio se insektima. 

Peteinosaurus je bila životinja koja je bila nalik današnjem slepom mišu. Imao je malu glavu, nešto veći kljun i čeljusti, kratak vrat, veliki raspon krila u odnosu na svoju širinu i težinu i nešto duži rep. Imao je dva para nogu. Prvi par njegovih nožnih udova je bio zakržljao kada je bio deo krila ovog letećeg reptila, kada je njima u toku leta balansirao svoju ravnotežu. Donji par svojih udova, ovaj mali praistorijski leteći gušter je koristio kao noge pomoću kojih mogao da se prizemljuje na čvrsto tlo. One su mu se zapravo, nastavljale iz krila, kada je na po pet pet prstiju njegovih nogu virilo iz njegovog donjeg dela krila. One su bile nauružane sa po pet oštrih kandži.   

Autor: admin

Peteinosaurus,flying_reptile,triassic,_carnivores,pictures,images-01.jpgPeteinosaurus,flying_reptile,triassic,_carnivores,pictures,images-04.jpgPeteinosaurus,flying_reptile,triassic,_carnivores,pictures,images-03.jpgPeteinosaurus,flying_reptile,triassic,_carnivores,pictures,images-02.jpgPeteinosaurus,flying_reptile,triassic,_carnivores,pictures,images-00.jpg

RAZNO