ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

najveci dinosaurus - Pelorosaurus

Pelorosaurus dinosaurus

Pelorosaurus dinosaurus je dobio ime po nazivu starogrčke složenice koja se prevodi kao "monstruozan gušter".

Pelorosaurus je jedan od najvećih dinosaurusa. On je dinosaurus koji je živeo u istorijskom periodu geološkog razvoja plante Zemlje, u periodu rane Krede, pre oko 130 miliona godina. Naseljavao je teritorije današnje Engleske i Portugalije (Evropa).

Dužina tela ovog dinosaurusa bila je oko 24m, visina 12m, a težina oko 14 tona. Imao je malu glavu na čijem temenu je imao izrađataj sličan narobranoj kersti, dug vrat, masivno zdepasto telo i neobično dug rep. Prednji udovi bili su nešto kraći od zadnjih koji su se u stopalima završavali sa po pet prstiju na čijim vrhovima su se nalazilo pet oštrih kandži. Kretao se četvoronožno.

Pelosaurus je bio biljojed. Hranio se papratima, mahovinama i listovima skrivenosemenica. Pronađeno je više vrsta ovog roda dinosaurusa. Bio je jedan od najvećih dinosaurusa koji je ikada hodao planetom Zemljom.

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Pelorosaurus001.jpg Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Pelorosaurus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Pelorosaurus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Pelorosaurus004.gif