ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Dinosaurusi - Parasaurolophus

Parasaurolophus dinosaurus

Parasaurolophus je dobio ime po složenici koja ima zančenje "ćubasti gušter" po velikoj ćubi koj a se nalazila na vrhu temena njegove lobanje.

Parasaurolophus je dinosaurus koji je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja planete Zemlje, u dobu kasne Krede, pre oko 75 miliona godina. Naseljavao je ogromne teritorije Severne Amerike. Arheološka nalazišta gde su pronađeni fosilni ostaci ove praistorijske nalaze se u Kanadi i Sjedinjene Američke Države.

Dužina tela ovog dinosaurusa bila je oko 10m, visina 5m, a težina oko 3 tone. Posebna karakteristika Parasaurolophusa bila je koštana kresta dužine 1,8m, koja se nalazila na vrhu glave. Kresta je imala nekoliko funkcija : u stvaranju zvukova niske frekvence kojima su jedinke Parasaurolophus međusobno komunicirale, ili je doprinosila povećavanju njihovih mirisa kako bi se privlačile jedinke suprotnih polova u sezoni parenja ili je kresta na njhovim glavama unapređivala njihov sistem termoregulacije

Mužijaci su imali nešto veću krestu od ženki. Glava se završavala zatupastim bezubim kljunom. Na leđima je imao usek tačno na mestu gde kresta dodiruje leđa kada zadigne glavu. Glomazno telo završavalo se masivnim repom. Zadnji udovi bili su duži i snažniji u odnosu na prednje. Kretao se četvoronožno mada je mogao da se oslanja na zadnje noge prilikom ishrane ili u toku odbrane.

Parasaurolophus je bio biljojed, hranio se igličastim listovima četinara kao i listovima ostalih biljaka. Živeo je u krdima. Do danas su pronađene tri vrste ovog roda dinosaurusa.

Dinosaurusi biljojedi!

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Parasaurolophus002.jpgDinosaurus---Dinosaur---Dinosaurio---Dinosaure---Parasaurolophus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Parasaurolophus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Parasaurolophus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Parasaurolophus005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Parasaurolophus006.jpg