ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Slike dinosaurusa - Pachycephalosaurus

Pachycephalosaurus dinusaurus

Pachycephalosaurus je dobio ime po imenu starogrčke složenice koja se prevodi "gušter debele glave" usled veličine glomazne glave ove praistorijske životinje.

Pachycephalosaurus je dinosaurus koji je živeo u istorijskom dobu geološkog razvoja plante Zemlje, u periodu kasne Krede, pre oko 70 miliona godina. Naseljavao je teritoriju Severne Amerike. Arheološka nalazišta fosilnih ostataka pronađeni su u sjedinjenim Američkim Državama.

Dužina tela ovog dinosaurusa bila je 4m, visina 2,5m, a težina oko 450kg. Imao je krestu sa koštanim zadebljanjem na vrhu koje je imalo ulogu u borbi između rivala u sezoni paren jedinki suprotnih polova ili u odbrani od prirodnih neprijatelja.

Telo Pachycephalosaurusa zavrsavalo se dugim i masivnim repom. Prednji udovi bili su kraći od zadnjih i imali su pet prstiju, a zadnji su se završavali oštrim kandžama. Kretao se dvonožno.

Pachycephalosaurus je bio biljojed. Malim i oštrim zubima lako je kidao biljke. Jedina vrsta ovog roda dinosaurusa je Pachycephalosaurus wyomingensis.
 

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Pachycephalosaurus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Pachycephalosaurus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Pachycephalosaurus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Pachycephalosaurus005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Pachycephalosaurus006.jpgPOVEZANI POSTOVI