ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Dinosaurusi - Ouranosaurus

Ouranosaurus dinosaurus.

Ouranosaurus dinosaurus je dobio svoje ime po složenici starogrčke reči koja se može prevesti kao "hrabri gušter", usled svog zastrašujućeg izgleda svojih fosila koji kao da uvek bio spreman za borbu protiv svojih predatora.

Ouranosaurus je dinosaurus koji je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja planete Zemlje, u periodu rane Krede, pre oko 110 miliona godina. Naseljavao je teritoriju severozapadne Afrike. Njegovi fosilni ostaci su bili pronađeni u državi Nigeru.

Dužina tela ovog dinosaurusa bila je oko 7m, visina 5,5m, a težina oko 4 tone. Duž leđa i repa nalazio nabor kojeg su činili debeli i dugi nastavci kičmenih pršljenova i kože. Glava Ouranosaurusa bila je izdužena i završavala se bezubim kljunom. Sa strane donje i gornje vilice nalazili su se zubi koji su bili prilagođeni za ishranu biljakama. Prdnji udovi bili su nešto kraći od zadnjih udova. Kretao su četvoronožno. Na taj način, Ouranosaurus nas veoma podseća na današnje iguane, pa je ova praistorijska neman njihov daleki predak.

Ouranosaurus bio je biljojed, hranio se listovima, plodovima i semenima biljaka. Jedina pronanađena vrsta je Ouranosaurus nigeriensis.

Slike dinosaurusa!

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Ouranosaurus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Ouranosaurus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Ouranosaurus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Ouranosaurus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Ouranosaurus005.jpg