ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Dinosaurusi - Monolophosaurus

Monolophosaurus dinosaurus

Monolophosaurus dinosaurus je dobio ime po starogrčkoj složenici naziva "gušter sa jednom krestom."

Monolophosaurus je dinosaurus koji je živeo u istorijskom dobu geološkog ravoja naše planete, sredinom perioda doba jure, pre oko 170 miliona godina. Nastanjivao je šumovite predele centralne Azije. Bio je mesožder.

Naseljavao je teritoriju današnje Kine. Arheološki lokaliteti fosilnih ostataka ove praistorijske životinje su pronađeni u ujugrskoj kineskoj pokrajni Sikjang.

Monolophosaurus je bio dug 5m, bio težak 475 kg, i približno visok i širok 1.67 m. Imao je veliku, ravnu i zaobljenu glavu i velike čeljusti u kojima su mu se nalazio veliki broj dugih i oštrih zubi. Na temenu glave ovog praistorijskog guštera nalazila se neka vrsti izrasilina koja je bila slična nazubljenoj kresti. Vrat srednje veličine ove nemani prelazio je u njegovo krupno zdepasto telo koje se završavalo njegovim neobično dugim repom. Ova praistorijska životinja se kretala sa dve svoje noge koje su po svom obimu i dužini bile veće od njenih prednjih nogu. Zadnji par nogu Monolophosaurusa su se u njegovim stopalima završavale sa po četiri para prstiju na čijim vrhovima su se nalazilo po četiri velike oštre kanđe. Na drugoj strani, prednje noge    Monolophosaurus su bile znatno kraće i manje i imale ulogu svojevrsnih ruku. One su se završavale u sa tri prsta na lijim krajevima su se nalazila tri oštre kandže. Njima se  Monolophosaurus mogao koristiti pri lovu na svoj plen ili u odbrani od svojih predatora.

Najbolje slike dinosaurusa!

Autor: admin

Dinosaurus---Dinosaur---Dinosaurio---Dinosaure---Monolophosaurus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Monolophosaurus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Monolophosaurus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Monolophosaurus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Monolophosaurus005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Monolophosaurus006.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Monolophosaurus007.jpgPOVEZANI POSTOVI