ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Dinosaurus - Leptoceratops

Leptoceratops dinosaurus

Leptoceratops dinosaurus je dobio svoje ime od starogrčke složenice koja se prevodi kao "malo-rogato lice".

Leptoceratops je dinosaurus koji je živeo u istorijskom dobu geološkog razvoja Zemlje, u kasnoj Kredi pre oko 65 miliona godina. Naseljavao je ogromna šumovita prostranstva Severne Amerike. Arheološka nalazišta fosilnih ostataka ove praistorijske životinje pronađeni su u Sjedinjenim Američkim Državama i Kandi. 

Dužina tela ovog dinosaurusa bila je oko 3m, visina 1,7m, a težina oko 400kg. Imao je krupniju glavu u odnosu na telo.  Glava ove male praistorijske nemani se završavala bezubim kljunom na čijem temenu mu se nalazila neka vrsta nabora. Njegova lovbanja je prelazila u njegov kratki vrat koje se dalje produžavao u zdepasto telo Leptoceratopsa koje se završavalo njegovim kratkim repom. Duž leđne strane ovog praistorijskog guštera, od glave do repa, nalazili su se kratki izraštaji sličnoj nazubljenoj kresti.

Prednji udovi leptoceratopsa bili su nešto kraći od zadnjih udova. Verovatno se kretao na zadnje dve noge.

Bio je biljojed, hranio se papratima, listovima cikasa i iglicama četinara. Oštrim kljunom lako je otkidao delove biljaka. Jedina opisana vrsta je Leptoceratops gracilis.

Slike dinosaurusa!

Autor: admin

Dinosaurus---Dinosaur---Dinosaurio---Dinosaure---Leptoceratops004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Leptoceratops001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Leptoceratops002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Leptoceratops003.jpgPOVEZANI POSTOVI