ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Zemlja

Jura Period

Jurassic Period

Jura period pokriva vreme od oko pre 200 miliona godina na kraju trijasa, do oko 146 miliona godina na početku krede. Kao i kod drugih geoloških perioda, naslage stena definisu početak i kraj perioda. Jura predstavlja srednji period mezozoičke ere, isto tako poznate kao Doba dinosaurusa.

Kopnom su vladali krupni archosaurski reptili. Veliki dinosaurusi-biljožderi (sauropodi) su lutali kopnom, hraneći se prerijskim papratima i palmolikim cikadama i bennettitales. Na njih su vrebali veliki teropodi (ceratosauri, megalosauri i alosauri). Svi oni su pripadali saurischia grani dinosaurusa.Za vreme kasne jure su iz malih celurosaurskih dinosaurusa evoluirale prve ptice. Ornithischianski dinosaurusi su bili manje prisutni od saurischianskih dinosaurusa, iako su neki, poput stegosaura i malih ornitopoda igrali važnu ulogu kao manji i srednji biljožderi. U vazduhu su bili česti pterosauri.
Veći deo perioda jure klima je bila topla i vlažna . Za vreme rane jure, superkontinent Pangea se razdvojio na Severnu Ameriku, Evroaziju i Godnwanu.
 

Autor: admin

dinosaurs-Jurassic-period-Eart-images-pictures-01.jpgdinosaurs-Jurassic-period-Eart-images-pictures-00.jpgPOVEZANI POSTOVI