ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Slike dinosaurusa - Iguanodon

Iguanodon dinosaurus

Iguanodon je dobio svoje ime po složenici starogrčkog imena koje se prevodi kao "Zub iguane".

Iguanodon je dinosaurus koji je živeo u istorijskom razdolju geološkog razvoja planete Zemlje, u ranoj Kredi pre oko 125 miliona godina. Naseljavao je geografske prostore današnje Evrope, Azije severne Afrike i Severne Amerike gde su pronađeni brojni arheološki primerci foslnih ostataka ovih praistorijskih životinja.

Dužina tela ovog dinosaurusa bila je oko 10m, visina 3,5m, a težina oko 4 tone. Glava Iganodona završavala se bezubim kljunom. U usnoj duplji sa strane donje i gornje vilice imao je gusto zbijene zube.

Telo mu je bilo glomazno i završavalo se masivnim repom. Prenji udovi bili su kraći od zadnjih udova i imali su po četiri prsta, a sa mesta palca polazila je rožna izraslina u vidu bodlje koja je stajala pod pravim uglom u odnosu na ostale prste. Uloga te izrasline je bila ili za odbranu od prirodnih neprijatelja ili da dohvati hranu. Zadnji udovi su imali po tri prsta. Kretao se i dvonožno i četvoronožno.

Iguanodon je bio biljojed i hranio se listovima cikasa i ginka kao i iglicama četinara. Živeo u krdima. Pronađene su dve vrste ovog roda dinosaurusa.

Autor: admin

Dinosaurus---Dinosaur---Dinosaurio---Dinosaure---Iguanodon005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Iguanodon001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Iguanodon002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Iguanodon003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Iguanodon004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Iguanodon006.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Iguanodon007.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Iguanodon008.jpg