ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

dinosaurusi - Huaxiagnathus

Huaxiagnathus dinosaurus

Huaxiagnathus dinosaurus je dobio ime od starogrčke izvedenice imena koji se prevodi kao "kineski gušter", usled arheološkog mesta pronalaska fosilnih ostataka ove praistorijske životinje koji se nalazi u današnjoj Kini.

Huaxiagnathus je dinosaurus koji je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja plante Zemlje, u periodu rane Krede pre oko 120 miliona godina. Naseljavao je teritoriju današnje Kine (Azija).

Dužina tela ovog dinosaurusa je bila oko 1,8m, visina oko 0,6m, a težina oko 8kg. Imao je izduženu glavu sa velikim brojem sitnih i oštrih zuba. Telo je bilo prekriveno primitivnim perijem i završavalo se dugim repom koji je imao ulogu u održavanju ravnoteže tela. Zadnje noge bile su duže i snažnije od prednjih nogu. Noge su nosile po tri prsta pri čemu su zadnje noge imale i jedan zakržljali prst. Prsti su se završavali oštrim kandžama. Kretao se uspravno na zadnje dve noge.

Huaxiagnatus bio je mesojed, hranio se sitnijim kičmenjacima i insektima. Jedina pronađena vrsta ovog roda dinosaurusa je Huaxiagnathus orientalis.       

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Huaxiagnathus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Huaxiagnathus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Huaxiagnathus003.jpg